Kunstnerportrettet: Yngve Søberg

Portrettert av Karin Koch

Da Operaklubben presenterte barytonen Yngve Søberg i Månedens Portrett i oktober 2014 var det med følgende ord: «Vesentlig, oppsiktsvekkende stemmebegavelse».  Siden har superlativene bare blitt større, men la oss starte med begynnelsen.

Yngves livsløp så langt må betegnes som eventyrlig;  en onkel leverte ham som baby til et barnehjem i Columbia og fremtidsutsiktene var ikke akkurat optimale.  Heldig var han, og heldige var hans nye familie, da Yngve 7 måneder gammel kom til Oslo.  De ville gjøre alt det beste for ham.  Ressurssterke som de var la de til rette for at han kunne prøve det han hadde lyst til. Han prøvde mangt og meget, og hele tiden sang han og sang han, og det ble sangen som trakk det lengste strået.  Han startet tidlig i Ris kirke barnegospel kor.  Organist og dirigent Grete Pedersen oppfordret ham til å synge mer, og som 6-åring prøvesang han for domkantor Terje Kvam til Oslo Domkirkes Guttekor. Kvam ble sjarmert av Yngve og ble en viktig mentor for ham. Det tok ikke lang tid før guttekoret omtrent ble hans andre hjem og der ble grunnlaget lagt for det musikalske løpet som skulle gjøre ham til en av våre beste mannlige sangere.

Yngve står nest nederst i trappen

Yngve studerte først ved Norges musikkhøgskole og deretter ved Det Kongelige Danske Operaakedemi.  Hans debut i Operaen i København var som mandarin i Puccinis Turandot  Han sang sin første rolle i «Gamle-Operaen», dvs Den Norske Opera i Folketeaterpassasjen, i 2007 hvor han spilte sakristanen i Puccinis Tosca. I 2010 ble han fast solist ved DNO&B.  Det var stort! Han entret scenen i vårt nye operahus i Bjørvika i rollen som En fange i Cecilie Ores opera Dead Beat Escapement.  Etter det ba Anne Gjeving, daværende stedfortredende operasjef, ham innstudere Figaro for DnO&B.  Nok en høydare. 

Yngve har mottatt flere priser og stipend, bl.a. Ruud Wallenberg stipend 2005 og 2007,  Tom Wilhelmsens Stiftelses opera- og ballettpris i 2012 og årets pris fra Den norske Operas venner i 2013.

Som fast ansatt solist I DNO&B  har Yngve hatt roller der som bl.a. Cesare Angelotti i Puccinis Tosca, Amonasro i  Verdis Aida, Sharpless i Puccinis  Madama Butterfly, Junius i Benjamin Brittens The Rape of Lucretia, Alfio i Pietro Mascagnis Cavalleria Rusticana, Marcello i Puccinis  La bohème, Escamillo i Bizets  Carmen, Giorgio Germont i Verdis  La traviata, tittelrollen i Mozarts Figaros bryllup og Masetto i Mozarts Don Giovanni. Etter Yngves tolkning av Enrico i Donizettis Lucia di Lammermoor skrev Morgenbladets anmelder ganske enkelt «helt fremragende».

Yngve som Figaro og Ingeborg Gillebo som Cherubino i Mozarts Figaros Bryllup, DNO&B 2016

Per Boye Hansen åpnet døren til Europa og anbefalte Yngve for casting director Sophie de Lindt ved Operaen i Zürich. Der sang han i Herrufer i Wagners Lohengrin med den italienske stjernedirigenten Fabio Luisi.  Maestro Luisi ba ham prøvesynge for Rigoletto,  Yngve fikk gledessjokk da han ble tilbudt rollen, og sesongen 2018/2019 debuterte han i Verdis Rigoletto i selveste Firenze, også her under Maestro Luisi ledelse.  Mer italiensk kan det ikke bli!  Kari Eikli siterte i Klassisk Musikk (12/2018) en italiensk musikkjournalist som hadde opplevd Yngves  debut i Italias «nasjonalrolle»:   «Hans vokale storhet er det som får oss til å minnes hvordan Rigoletto skal ha hørtes ut.  Jeg er overbevist om at når rollen og stemmen hos Søberg får et par års modning, vil han bli en av de mest imponerende og komplette Rigoletto-tolkerne på verdens operascener.»  I sesongen 2019/2020 ble han hyllet for sin tolkning i samme rolle ved DNO&B.

Yngve i tittelrollen i Verdis Rigoletto                                           Foto: Erik Berg, DNO&B

Så gikk det slag i slag. Yngve hadde en stigende karriere med spennende oppdrag i Europas operahus. I sesongen 2018/2019 sang han bl.a. Sharpless i Madama Butterfly i Zürich, også under stjernedirigent Luisi. Samme sesong sang han Alfio i Cavalleria Rusticana og Tonio i Pagliaccis Graz, og hoppet også inn i tittelrollen Rigoletto ved de prestisjefulle Festspillene i Bregenz i Østerrike.  På hjemlige trakter sang han Valentin i Faust med Trondheim Symfoniorkester, Winterreise ved Risør Kammermusikkfestival og Amonasro i Verdis Aida på Oscarsborg operaen.

Yngve synes det er et stort privilegium å jobbe i DNO&B og føler seg verdsatt av både kollegaer og publikum og skryter av de andre solistene, koret og orkesteret.  Det er allikevel utfordrende og givende å jobbe i utlandet både fordi han lærer mye nytt, men også fordi han kan gjøre kollegaer der oppmerksomme på vår DNO&B.    

Covid pandemien satte en stopper for mye, men høsten 2020 sang han Escamill i Carmen konsertant  og rollen som far i Engelbert Humperdincks Hans og Grete.  Han var heldig og fikk gå til jobb nesten daglig og hadde  en-til-en coaching med John Lidal og fikk bl.a. innstudert Tosca. I våres, 2022,  sang han Mandryka i Strauss’ Arabella konsertant i DNO&B

Med et konsertrepertoar bestående av bl.a  Brahms Requiem, Verdis Requiem, Händels Messias, Mozarts Requiem, Faurés Requiem og Beethovens Symfoni nr. 9 er Yngve også en ettertraktet konsertsanger.

17. mai 2022
Foto: privat

Yngve er stadig på farten i inn- og utland, men det er i Oslo han har livet sitt. Det er årlig mange reisedager og mye kveldsarbeid.  Han berømmer sin kone, Ann Kristin Skollerud Søberg, for både å klare egen jobb og alle de daglige gjøremålene; i det hele tatt å få tidskabalen til å gå opp når han er borte. Det krever god planlegging. Når han er hjemme tar han sin del. Paret har en liten datter, Emilie,  på 8 år.  Yngve leverer og henter på skolen og følger henne på ulike aktiviteter så godt han kan. Emilie elsker å høre pappa synge og sitter musestille i salen når han opptrer, men ellers synger de sammen og har det riktig gildt. Ofte kommer Ann Kristin og Emilie på besøk når han er i utlandet. Familien er en stor glede.

Yngve har tolket mange roller, og han er spesielt glad i Puccini og Verdi. Spørsmålet om hva som er hans største mål har han fått mange ganger, og essensen i hva han svarer er alltid det samme «Jeg har hatt mange mål, og de endrer seg hele tiden.  Nye mål blir å få gjøre mine roller bedre enn før, på forskjellige steder, med forskjellige kunstneriske team og besetninger.  Favorittrollen er alltid i den rollen jeg innstuderer i øyeblikket.»

En del av Yngves lojale tilhørere i Operaklubben går ikke av veien for å høre ham i utlandet også; mange opplevde ham som Rigoletto i Firenze i 2018, i sommer synger han Sharpless i Madama Butterfly i Bregens, og Operaklubben lager tur til Hamburg i november 2023 hvor han igjen skal synge glansrollen som Rigoletto.  I kommende sesong vil vi høre Yngve i DNO&B synge Amfortas i Wagners Parcifal 3. akt, konsertant, i rollen som Orest i Strauss  Elektra, Kaptein Anckarström i Verdis Maskeballet, og Scarpia i Puccinis Tosca, (sistnevnte er ikke på vårt abonnement, så løp og kjøp billetter).  Vi har mye å glede oss til.

Foto Erik Berg, DNO&B

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s