Portrett: Gunda-Marie Bruce, lyrisk sopran

Portrettert av Karin Koch

Allerede på fødestuen på Aker sykehus i 1978 undret jordmødrene seg over hvorvidt Gunda-Marie ville bli en kommende operasanger siden hun nådde uante høyder når hun ytret seg. Kolikken hun fikk da de kom hjem til byleiligheten ved Torshov Park i Oslo forsterket inntrykket. Pappa hadde eget firma, drev med anleggsvirksomhet, og på privaten sang han med stor stemmeprakt. Mamma var dagmamma med 3-4 barn hjemme. Gunda-Marie var aktiv, ei guttejente som elsket å klatre, løpe, herje, ville ha Ola-bil i stedet for dukkevogn, og plystret, skravlet og sang på inn- og utpust. Det var et godt liv til hun ble en 8-9 år. Men livet er humpete: hennes far tok sitt liv. Moren måtte selge leiligheten, og Gunda-Marie gikk med flere avisruter daglig for å bidra økonomisk. Og så kom hun til en fosterfamilie. Hun var fortsatt veldig aktiv i idrett, men var stadig søkende etter å bli akseptert og elsket. Farmor var hennes trofaste klippe, hun spilte gitar, sang salmer og bakte boller. Sang og musikk var en trøst, men det var ikke soleklart at hun skulle ende opp med musikk.

Brus og boller er noen av livets gleder. Foto: Privat

Med et glimt i øyet takker Gunda-Marie designeren Ralph Lauren for at hun synger i dag; hun begynte i Kristelig Gymnasium Skolekor bare for å bli med på turne til USA hvor man kunne kjøpe hans klær langt rimeligere enn her. Hun ble «oppdaget» i koret og sang duetter med Yngve Søberg på turneer, men mengder med prestasjonsangst fikk henne til å forkaste tanken på sang som livsvei. Den gang ei, hun ble «gjenoppdaget» på en karaokebar og startet i 2003 på Barratt Dues musikkinstitutt. Et lykketreff! Hun fikk professor Anne Nyborg som lærer, noe som har betydd utrolig mye for Gunda-Marie sangfaglig og personlig, og hun er i dag å anse som del av nærmeste familie. I en alder av 26 ble Gunda-Marie sett på som «gammel» til å begynne å synge seriøst, men ler og sier at nå føler hun at hun nesten bare blir yngre og yngre. Hun holdt mål, tross alderen.

Etter Masterstudie på Barratt Due kom Gunda-Marie inn på operahøgskolene både i Oslo og i Stockholm. Det ble Sverige for å starte med blanke ark og finne ut om hun turte satse på sangen. Det var ensomme, men utviklende år. Hun fikk flere stipendier og priser, i 2009 fra Anders Walls Stiftelse, og hun gjorde mange roller, bl.a. på Kungliga Operan. Etter hennes rolletolkning av Arminda i Mozarts La finta di giardiniera på Drottningholms Slottsteater ble hun utnevnt til stipendiat der.

La finta giardiniera Drottningholms Slottsteater 2010 Från vänster till höger/From left to right: Joel Annmo, Gunda-Marie Bruce

Etter Mastergrad på Operahögskolan i i Stockholm flyttet Gunda-Marie tilbake til Oslo og tok en Master fordypning på Norges musikkhøgskole. Og så måtte hun realitetsorientere seg qua sangen som levebrød. Da møtte hun kjærligheten i Hans, en operaentusiast og grisebonde på Hadeland. Kunne hun leve på landet – en livsform totalt ukjent for ei storbyjente? Nok et lykketreff! Her var det muligheter til å skape egne ting. Gunda-Marie satte i gang og arrangerte egne konserter. Folk kom, og hun kunne leve av sangen.

 I 2015 var fokus rettet mot den kommende mammarollen da hun ble spurt om å prøvesynge på Ringsakeroperaen. Pianisten Gunnar Flagstad hadde tipset om at Gunda-Marie ville bli den perfekte Fru Ford i Nicolais opera De lystige koner i Windsor. Hennes kjære Hans kjørte. 2 uker før termin vagget hun inn, sang, fikk rollen og takker stort operasjef Kari Bekken og regissør Marit som turte å satse på henne. Dette var en flott begynnelse til utallige operaproduksjoner hvor hun bl.a. har sunget Musetta i Puccinis La Boheme på Opera Nordfjord, Ringsakeroperaen, og SPIRA i Jönköping, Hanna Glawari i Lehàrs Den glade enke på Opera di Setra i Nord-Østerdalen, turnert som Adina i Donizettis Elskovsdrikken med Opera Trøndelag mmm. Hun er utrolig glad for å synge ved operahus i distriktene sammen med amatører i koret, mange frivillige og dele på sanggleden som alltid er der.

Musetta i Mozarts La Boheme, med Lars Eggen og sangere fra operakoret. Foto: Opera Nordfjord, 2018

Hun får stadig flere oppdrag innenfor kirkemusikk, og har sunget bl.a både Pergolesis og Karol Szymanowskis Statabat Mater, Händels Messias og Orffs Carmina Burana.  Av kommende oppgaver som solistsopran venter diverse oratorier, opptredener med orkestre i Sverige, Hellas og Latvia og rollen som Nedda i Leoncavallos Bajazzo.

Gunda-Marie elsker tilværelsen slik den er nå. Hun har vært sangsolist med ulike kor, korps og orkestre. Hun har sunget på firmaarrangementer, for politiske partier, i bryllup, for påtroppende og avtroppende ordførere, ved høytidsseremonier, på utendørskonserter, har i flere år vært ute i bushen og sunget a capella som Solveig for sponsorene til Peer Gynt, og hun har konsertert i Busan, Singapore og Kuala Lumpur. Opera til Folket står hennes hjerte nært, og hun gjør mye der. Hun er glad når hun kommer tett innpå publikum. Hun brenner for å formidle akustisk sang og er en stolt ambassadør for klassisk musikk og opera.

Operafest Røykenvik 2022. Foto: Siv Marit Lien

Kiri Te Kanawa, Barbara Bonney, Lucia Popp, Elly Ameling og Kathleen Battle hører til blant Gunda-Maries store idoler, og hun takker Anne Nyborg, Susanna Eken og Tonny Landy for sangfaglige impulser. I dag tar hun jevnlig coaching timer med Markus Kvits. Prestasjonsangsten ligger stadig på lur, så mental trening er også ekstremt viktig for henne. Målet hennes er å bli så god som hun kan, og hun har tillit til at de riktige dørene vil åpne seg.

Kiri Te Kanawa, Barbara Bonney, Lucia Popp, Elly Ameling og Kathleen Battle hører til blant Gunda-Maries store idoler, og hun takker Anne Nyborg, Susanna Eken og Tonny Landy for sangfaglige impulser. I dag tar hun jevnlig coaching timer med Markus Kvits. Prestasjonsangsten ligger stadig på lur, så mental trening er også ekstremt viktig for henne. Målet hennes er å bli så god som hun kan, og hun har tillit til at de riktige dørene vil åpne seg.

Gunda-Martie er lykkelig gift med sin Hans. Hun føler at hun lever i et lite paradis på Eina med barn, dyr, åker og eng. Hun er takknemlig for å ha en datter på 8 år, bonusbarn, bonusbarnebarn og en nær storfamilie – hun har et rikt liv privat i tillegg til gleden ved sangen. Livet har fortsatt humper, men hun elsker å stå på scenen og oppleve nærheten til publikum; øyeblikkets intense kontakt og gode tilbakemeldinger gir henne drivkraften til å fortsette med sangen.

I familiens skjød hjemme på gården. Foto: Privat

Selv en som stortrives med tingenes tilstand kan ha drømmer, og Gunda-Marie drømmer både om å få gjøre Grevinnen i Mozarts Figaros Bryllup, Cleopatra i Händels Julius Cæsar, gjøre mer wienerklassisisme og barokk, mer kirkemusikk – mer av det meste kan det synes som. Og selvfølgelig er det et ønske å få prøvesynge for DNO&B.

Operaklubbens medlemmer fikk flott underholdning på medlemsmøtet etter Blåskjeggs Borg lørdag 27. januar 2024. Der fikk vi nyte hennes sprudlende sopran og hennes nære og veldig gode formidlingsevne!

Legg igjen en kommentar