Operahøgskolen –  landets høyeste utdanningsinstitusjon innen opera

Portrettert av Karin Koch

Bilde av KHIO: Kunsthøyskolen

Det første opptaket av våre kommende operasangere fant sted i 1964 til en 2-årig operaklasse ved Statens teaterskole. Den fikk senere navnet Statens Operaskole og deretter Statens Operahøgskole.  I 1996 ble den etablert med egen avdeling i Kunsthøgskolen i Oslo og fikk da navnet Operahøgskolen.  Den utdanner operasangere på høyt nivå med yrkesutøvelse innen frie- eller faste ensembler. Anna Einarsson tiltrådte som dekan i 2021 da vår gode Tore Dingstad gikk av med pensjon fra stillingen.  Hun er selv utdannet operasanger, kantor og har utdanning i ledelse fra BI i Oslo.

Operahøgskolen tilbyr både Årsstudium og Masterstudium i opera.  Studentene har muligheter for å søke om utveksling i utlandet.  Operahøgskolen har årlige opptak med ca 8 studenter til hver klasse.  Hjemmesiden og studieplanene frister unge operaspirer til et spennende yrke.  Minstekrav for å bli tatt opp på Årsstudium er å ha fullført minimum to år høyere utdanning i musikk.  Fundamentet i Årsstudiet er grunnleggende scenisk og musikalsk trening i operafaget, dvs studentene jobber med sang og musikalsk innstudering, grunnleggende skuespillertrening, scenisk arbeid, fysisk og mental trening samt operakunnskap og språktrening.  De sceniske produksjonene binder alt sammen og legger til rette for at studentene får utvikle seg kunstnerisk innen profesjonelle rammer.  Interessant i dagens utdanningsnorm er at all undervisning er obligatorisk og slik  avspeiler utfordringene i faget. 

Det 2-årige Masterstudiet bygger på en Bachelorgrad i opera eller tilsvarende og gir graden Master i opera. Studentene må ved opptak beherske engelsk samt ha grunnleggende kunnskaper i italiensk.  All undervisning er også her obligatorisk.

Basis i undervisningen er sang og musikalsk innstudering, scenisk arbeid og skuespillerteknikk, fysisk og mental trening samt en praktisk-teoretisk Masteroppgave.  Hovedvekten legges på å utvikle den enkeltes personlige musikalske og sceniske uttrykk, studentens forståelse av opera som kollektiv kunstform, å utvikle gode samarbeidsevner samt legge grunnlag for en mangesidig profesjonskompetanse i en kompleks kunstform.  Det musikalske og sceniske binder alle fag sammen.   Operahøgskolen har lærerkrefter og sceniske fasiliteter i verdensklasse, og det er et rikt tilfang av gjestelærere knyttet til studiet. DNO&B og Operahøgskolen samarbeider om årlige produksjoner med oppsettinger i Bjørvika.  Utdanningen er kunstnerisk-, forsknings- og erfaringsbasert kunnskap.

I løpet av Masterstudiet skal studentene igjennom bl.a. følgende emner: 

1) Sang som omfatter vokalteknisk arbeid, innstudering, tekstarbeid, interpretasjon og utvikling av personlig uttrykk, samt teknikk og utholdenhet til å fylle musikkdramatiske oppgaver,

2) Musikalsk innstudering dvs utvikling av den enkeltes repertoarområde innenfor forskjellige stilarter,

3) Fysisk, mental og bransjeforberedende trening som skal utvikle den enkeltes evne til å bruke kroppen på en funksjonell riktig og bevisst måte og få god evne til å beherske kroppen som scenisk uttrykksmiddel,

4) Skuespillerteknikk som gir skuespillerfaglige redskaper som skuespillerteknikske ferdigheter, karakterarbeid og tekstarbeid,

5) Scenisk arbeid og produksjoner som gir erfaring med praktisk arbeid på scenen, omfatter ulike stilepoker og har en viss bredde hva angår musikalsk, sanglig og scenisk stil og å kunne gestalte en større rolle,

6) Språk, omfatter italiensk, tysk, fransk og andre aktuelle operaspråk, å kunne synge på fremmedspråkene med riktig uttale samt beherske det internasjonale fonetiske alfabetet og

7) Masterarbeid som omfatter innstudering og fremføring av et rolleparti som ender i en fremførelse i full scenisk format med orkester, utvikle en egenvalgt rolle eller lage et eget prosjekt for offentlig visning, skriftlig refleksjonsarbeid samt vise vokale og musikalske evner på høyt nivå.

Anna Eriksson forteller glad at Operahøgskolen i år har 50% flere søkere til Masterstudiet enn forrige år – og av det kan vi slutte at det er et svært attraktivt studium de tilbyr!  En annen god nyhet er at de nå også tilbyr PPU, dvs en praktisk-pedagogisk utdanning for operasangere som har lyst til å lære ut operakunsten til barn og unge.  Dette er det behov for, så Operahøgskolen har all grunn til å være stolte over å starte dette.

Mange av våre gode og store operasangere har  trådt sine barnesko på Operahøgskolen. På vår siste abonnementsforestilling Elektra fikk vi oppleve fantastiske Elisabeth Teige. Operaklubben  har i mange år invitert Operahøgskolens avgangsstundenter til et av våre  arrangementer.  I år vil denne happeningen skje etter Askepott, lørdag 18. februar.  Vi gleder oss til å høre 3 av avgangsklassens 7 studenter, akkompagnert av Olesya Tutova.

Karen Mathilde Heier Hovd, er sopran, har vokst opp i en musikalsk familie og har vært begeistret for klassisk musikk fra hun var liten. Hun spilte cello i mange år ved kulturskolen i Trondheim, og fikk sitt første møte med sangen da hun som 10-åring sang lille Cosette i Trøndelag Teaters oppsetning av Les Misérables. Fra før har Karen en Bachelor og en Master i Utøvende Klassisk Sang fra Musikkhøgskolen, og går nå siste året Master i opera ved Operahøgskolen. Karen er tidligere mottaker av Drømmestipendet, og har flere ganger mottatt støtte fra Tom Wilhelmsens Stiftelse. I 2022 sang hun «Lisetta» i Trondheim Symfoniorkesters oppsetning av Haydns Il Mondo della Luna i Lodz, Polen, og om noen uker er hun å høre som solist på Kirkemusikkfestivalens Avslutningskonsert. På Operahøgskolen studerer hun under professor Toril Carlsen, og når studiene er ferdige ser Karen frem til å begynne freelancelivet. 

Bildet: Karen synger Lisetta i Trondheims Symfoniorkesters oppsetting av Haydens Il Mondo della Luna i Lodz, Polen, 2022. Foto: Trondheims Symfoniorkester

Simon Thorbjørnsen er en talentfull 23 år gammel barytonsanger fra Porsgrunn. Han startet tidlig med teater og sang og begynte allerede som 10-åring å ta sangundervisning hos operasanger Anders Vangen. Samtidig som han gikk på musikklinjen ved Skien videregående skole var han en del av det prestisjefylte programmet «Unge Talenter» ved Barratt Due Musikkinstitutt hvor han hadde Solveig Kringlebotn som sanglærer. Deretter fulgte en Bachelor ved Barratt Due før han startet Masterstudiet ved Operahøgskolen hvor han fortsatt har Solveig. Simon har allerede gjort seg bemerket som en lovende sanger og debuterte i Italia 2021 i rollen som Greven i Mozarts Figaros Bryllup. I 2022 fulgte han opp med tittelrollen i Mozarts Don Giovanni i Estates Theatre i Praha. Fra høsten blir han å se ved Den Norske Opera som solistpraktikant. 

Bildet: Simon i tittelrollen i Mozarts Don Giovanni i Estates Theatre i Praha, 2022. Foto: Kurt Vinion

Pauline  Reidun Strand Aase er en lyrisk sopran fra Kristiansand. Interessen for opera startet da hun møtte og jobbet med Solveig Kringlebotn siste året på videregående skole. Hun har sin Bachelor i Utøvende Klassisk Sang fra Universitetet i Agder i Kristiansand. På Operahøgskolen har hun professor Toril Carlsen som sangpedagog. Pauline gikk til topps i konkurransen Ung Klassisk 2021. Dette munnet ut i en konsert med Kristiansand Symfoniorkester hvor hun var solist og sang 4 arier. Våren 2022 fikk hun stipend fra Skipsreder Tom Wilhelmsen. Høsten 2022 deltok hun på Oslo Operafestival i rollen som Madame Herz i Der Schauspieldirektor av Mozart. Hun drømmer om å reise verden rundt og gjennom sangen formidle alle følelsene og den vakre musikken som finnes i operaens verden og kanskje blir høsten 2023 starten på nettopp den.

Bildet: Pauline i rollen som Mrs. Grose i Benjamin Brittens The Turn of the Screw, Operahøgskolen høsten 2021. Foto: Stephen Hutton

Olesya Tutova, er opera repetitør og studieleder ved KHiO fra 2018. Hun er prisvinner av internasjonale piano- og kammermusikk-konkurranser, utdannet ved Det statlige Tchaikovsky konservatorium i Moskva. Hun har deltatt på følgende festivaler:   Aix-en-provence Opera Festival (Frankrike), Savonlinna Opera Festival (Finland), Festival ‘Veranos de la villa de Madrid’ (Spania), Saaremaa Opera Festival (Estonia), ‘Prahova Classic Nights’ Festival (Romania), Festival of Contemporary Music (Polen), Xanten Opera Festival (Tyskland), 58th Wiltz Opera Festival (Luxembourg), og samarbeidet med Compañía Nacional de Teatro Clásico i Madrid, Teatro Cervantes de Malaga, Heidelberg Teater, Den Norske Opera & Ballett, Warsaw National Opera og Theatre Wielki, Wrocław Opera House, Lodz Theatre, Poznan Theatre, Cracow Philharmonic, og Lublin Musical Theatre.

Olesya Tutova. Foto: Emil Matveev

Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Operaklubbens medlemsarrangement lørdag 18. februar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s