Portrettet: Birgitte Christensen, sopran

 

Foto: Bravo! Festivalmagasinet

Oppvekst
Sopranen Birgitte Lindås Christensen, født i Gildeskål kommune i Nordland, har gledet og gleder oss med sin vakre stemme, det være seg i kulturhus, konsertlokaler, i kirker og i Den norske Opera & Ballett, på langs og på tvers i hele Norges land og ikke minst i utlandet.
Gildeskål er en vakker kommune, her er bl.a. Norges lengste ”sydenstrender” med kritthvit sand, gammel kulturhistorie, seifiske og et landskap som innbyr til toppturer hvor man kan se storhavet, Fugleøya og med Lofotveggen ute i horisonten.  Om vinteren danser nordlyset over himmelen.  Det er gode og sunne oppvekstvilkår i Gildeskål, men lite som tyder på gode utdanningsmuligheter for en kommende operasanger.  Hva inspirerte Birgitte, hvorfor ble sang hennes karriere?  Kan vårt nasjonale ikon Elias Blix (1836-1902) med sine salmesamlinger ha vært en inspirator?
Birgitte forteller hun at hun ble født inn i en musikkelskende familie. Hun spilte i korps og sto i kor.  Som 16-åring flyttet hun til Mosjøen for å gå på musikklinjen på videregående skole.  Det tilbudet hadde de ikke i Bodø som var hennes nærmeste by.  Hun minnes med gru hvor tøft det var.  Det tok 6,5 timer å komme hjem og mobiltelefonen fantes ikke.  Da startet et liv som sanger med lengsel etter familien, først til foreldrene og deretter til mann og barn.
Nå er ”hjem” i Asker hvor hun bor sammen med ektemann og 2 barn på 11 og 3 år.  Birgitte sier lett kokett at hun som mange sangere ikke vil røpe alderen, og at det er en utfordring for kvinnelige sangere å få barn og samtidig beholde og videreføre sin karriere.  Birgitte sier hun elsker å være sanger og å få være med på fantastiske oppsettinger.  Hun mener det er viktig for menneskeheten at vi fyller livene til hverandre med kunst og kultur som en motvekt til alt som er vanskelig her i verden.  Hun vil vi skal forsvinne inn i øyeblikk i tiden og kjenne på hjerte, smerte og glede. Det er det hun gjør når hun er på jobb lenge og langt borte fra heimen. Birgitte sier hennes karriere som sanger hadde vært umulig hadde hun ikke hatt støtte fra sin fantastiske ektemann. Han stiller alltid opp.

Karriere
Med Ingrid Bjoner som hovedlærer fikk Birgitte mye kunnskap om opera da hun tok diplomeksamen ved Norges Musikkhøgskole i 1997.  Samme år mottok hun stipend fra Ingrid Bjoners fond for unge sangere.

Foto: Erik Berg

Birgitte Christensen er en av landets ledende sopraner og har en betydelig karriere både nasjonalt og internasjonalt.
I 1998 debuterte hun på Den Norske Opera som Nattens dronning i Tryllefløyten.  Birgitte er svært takknemlig for at daværende operasjef, Bjørn Simensen, så talentet hennes.

Fra 1999 til 2003 var hun ansatt ved operaen i Innsbruck.  Det var en råtøff oppstart, bl.a. fordi hun ville lære tysk

Foto: ArteFact

”the hard way”, dvs ingen skulle snakke engelsk til henne. Hun har vært veldig glad for dette i ettertid.  Hjemlengselen hennes var stor, og første mobiltelefonregning var på 11.000 kr.  Hennes operasjef der var den legendariske mezzosopranen Brigitte Fassbaender.  Hun mener selv hun fikk verdens beste opplæring gjennom henne.   Brigitte Fassbaender ga henne også sangundervisning når Birgitte ønsket det, og hun fikk mange flotte roller på repertoaret der.

Birgitte har og sunget ledende roller ved operahusene i Dresden og Berlin.

I juni 2000 mottok Birgitte Talentprisen for sin Händel-rolle Partenope, i forbindelse med at Eberhard Waechter Medaljen ble presentert ved statsoperaen i Wien.

Fra 2006 til 2009 var hun fast solist ved Den Norske Opera & Ballett og har hatt mange ledende roller.
Hun har hatt stor suksess ved Nasjonaloperaen i roller som Rosalinda i Flaggermusen, Kleopatra i Julius Cæsar, Nattens Dronning i Tryllefløyten, Musetta i La bohème, Violetta i La traviata, Vitella i Titus, Elisabetta i Don Carlo og tittelrollen i Poppeas kroning.
Birgitte minnes spesielt Julius Cæsar med Stefan Herheim som en stor opplevelse. Hun skryter uhemmet av ham og sier han er en fantastisk begavet regissør som får det beste ut av enhver sanger, i tillegg til at han er helt utenom det vanlige musikalsk og forstår seg utrolig godt på stemmer.

Birgitte har sunget tittelrollen i Alcina ved nasjonaloperaen i Santiago, Chile.  På Oscarsborg sang hun i 2011 Lola i Cavalleria rusticana/Pagliacci.  I oktober 2013 sang hun Violetta Valery i La traviata i Nordnorsk opera i Tromsø, i november 2013 sang hun Requiem med Trondheim Symfoniorkester, i 2014 Rosalinde i Flaggermusen på Bolsjoi teatret i Moskva, i 2015 Amelia i Un ballo in maschera på Opera Nordfjord og Alceste i Alceste på Ruhr Triennalen.

Birgitte har sunget med dirigenter som Umberti Benedetti, Fabio Bondi, Paolo Carignani, Francesco Corti, Alessandro di Marchi, René Jacobs og Jukka Pekka Saraste.
Birgitte har også bidratt med sin vakre stemme på Operaklubbens etterarrangementer. Hun sang for oss på julekonserten i 2011 og på medlemsmøte 10 april 2013 hvor hun sang med Håvard Stensvold og Tore Dingstad akkompagnerte.

Ifølge Svalbards ordfører Christian Kristoffersen var det den nordligste symfonikonsert noensinne da Birgitte sang duett med Thomas Ruud og det 61-mann sterke Nordnorsk Symfoniorkester på Longyearbyen Kulturhus i mai 2013.

I desember 2014 var Birgitte på turnè med en konsert med musikk av Händel, Corelli, Buxtehude, Bach samt julesanger fra barokken.  Susanne Schwarz spilte barokkfiolin, Mime Brinkmann barokkcello og Mariangiola Martello cembalo.   De spilte bl.a. i Tanum kirke, Slependen, og mange av oss hadde glede av å høre henne der.

Bodø feiret bursdag i april 2016, hvor bl.a. et stjernespekket solistlag med Birgitte, Ingebjørg Kosmo (mezzo-sopran), Thor Inge Falch (tenor) og Ketil Hugaas (bass) bidro til jubileumsfæsten med Nordnorsk Symfoniorkester, NOSO.  Det var også med operasolister fra landsdelen, som sang fra Carmen og West Side Story. Det hele var under ledelse av orkesterets entusiastiske dirigent, Christian Lindberg.

Under Festspillene i Bergen i 2016 sang Birgitte i Håkonshallen med Vertavokvartetten.   Programmet besto bl.a. av Arnold Schönbergs (1874–1951) 
Strykekvartett nr. 2 i fiss-moll, op. 10 og Wolfgang Amadeus Mozarts 
(1756–1791) Strykekvartett nr. 14 i G-dur «Vårkvartetten», KV 387

Birgitte med Marius Roth Christensen. Oslo Operafestival 2016.
Foto: Kulturkompasset

På Oslo operafestival i oktober 2016 sang Birgitte i et sammensatt operaprogram sammen med bl.a. Marius Roth Christensen, tenor, Sebastian Durán, baryton, Rita Therese Ziem, sopran samt Gjøril Songvoll, sopran og konferansier.  Akkompagnert av pianisten Andrea Secchi.  Programmet var et overflødighetshorn av velkjente opera-arier og duetter.  Birgitte sang bl.a. “Libiamo” fra La Traviata med Marius Roth Christensen, Dich teure Halle fra Tannhäuser av Richard Wagner, Donna Annas første arie fra Don Giovanni og avslutningsvis Czardas fra Flaggermusen av Johan Strauss d.y.

Da Den norske Opera & Ballett i april i år presenterte sitt 2017/2018 sesongprogram, sang Birgitte innledningsvis fra Don Giovanni.  Den nye operasjefen, Annilese Miskimmon introduserte henne, behørig nok, i svært positive ordlag.  Birgitte sier at hennes inntrykk av den nystartede operasjefen er godt.  Miskimmon er den samme personen uansett hvem hun snakker med og overser ingen.  Hun er spent på hvordan Miskimmon vil løse utfordringene hun allerede har fått i fanget.

21. mai 2017 sang hun i aulaen ”Vier letze Lieder” med Universitetets Symfoniorkester på avslutningskonserten til Daniel Nystedt.

Birgitte debuterte, som nevnt, på Den norske Opera & Ballett i 1998 som Nattens Dronning i Tryllefløyten. I skrivende stund har hun tilbrakt 4 uker i Wien med prøver. Hun synger nå 1. dame i Tryllefløyten med premiere søndag 17. september.  Dirigenten er Renè Jacobs, og regissør er Thorsten Fischer.  Hun mener dette blir en veldig fin forestilling.  Hun gleder seg over å vandre rundt i det vakre Theater an der Wien som for en stor del ble finansiert av Schikaneder, Tryllefløytens librettist, penger han tjente nettopp på suksessen av uroppførselen av Tryllefløyten i 1791.  Hun synes også det er morsomt at Caroline Wettergren, hennes tidligere student, nå gjør samme rolle på DNB&O.

Etter endt dyst i Wien skal Birgitte synge tittelrollen i Armida av Haydn med Renè Jacobs og Kammerorchester Basel.  Da må hun hente frem koleraturenergien igjen.  Armida skal fremføres i Warshawa Philarmonic concerthall, Theater an der Wien og i Basel Martinskirche.  Hun skal også synge Il Primo Omidicidio av Scarlatti både i Opèra National de Paris og også på Berliner Statsoper.  Deretter skal hun synge Beethovens Missa Solemnis i Ruhrtriennalen med Steven Sloan.  Deretter unner hun seg halvannen uke hjemme med familien før ferden går videre til Karlsruhe med Vitella i La Clemenza di Tito.  Det siste synes hun er veldig spennende fordi det blir lite prøver, hun må lære seg produksjonen ut fra en DvD.

DNO&B kommende sesong.
Birgitte skal synge Donna Anna i Mozarts Don Giovanni, på DNO&B i mai/juni 2018. Dette er en samproduksjon med English National Opera og Theater Basel med regi av Richard Jones.

Birgitte gleder seg også til denne oppsettingen.  Ekstra hyggelig er det fordi Caroline Wettergreen, som hun jo tidligere har hatt som student, synger Zerlina.

Birgitte har sunget Donna Anna utallige ganger.  I september-oktober 2015 sang hun Donna Anna konsertant i Palau de la Musica Catalana, Barcelona.  I februar-mars 2016 sang hun Donna Anna i Opera de Rouen Haute Normandie, Versailles. Bolsjoiteateret i Moskva har hun også gjestet i denne rollen med den nye stjernedirigenten Theodor Currenzis og en like stor stjerneregissør Dimitry Tscherniakov.

Fra Vigelandsmuseet i sommer                     Foto:  Henning Høholt

 

Med John Lidal og Ole Jørgen Kristiansen
Foto: Henning Høholt
Nattens Dronning

Birgitte Christensen har sunget mye og har et bredt repertoar, men kan vi driste oss til å si at Donna Anna har blitt hennes signaturrolle, eller er det bare tilfeldigheter? Selv opplever hun at Donna Anna er en veldig god rolle for hennes stemme.  Hun opplever også at det gode med den lange erfaringen hun nå har som sanger, er at hun stadig har blitt mer og mer blitt klar over hvem hun er, hva hun kan og hva hun ikke kan.  Det er greit å bare være seg selv og ikke kjempe for hardt for å ”vises” i alle sammenhenger.

På spørsmål om hvorvidt hun har noen preferanser i valget mellom operascenen og konserter i liten eller stor skala svarer hun at hun har ingen klare preferanser.  Det som trigger henne er at publikum er med.  Det gir energi.  Hun vil gjerne se sitt publikum.  Det gjør hun i liten grad i Operaen hvor en lever i en boble og ser lite fra

Foto: Mic.no

scenen og ut i salen, men der føler hun at kjemien er viktig.  Hvis publikum er med blir hun sterk og trygg.   Dette er veldig godt i rollen som Donna Anna, for der er hun så sterkt til stede i begynnelsen.  Hun gleder seg intenst til å synge på vår medlemsforestilling lørdag 2. juni 2018 og sier det er fantastisk når Operaklubbens medlemmer er i Operaen.  Det gir ”trøkk”!  Hun er m.a.o. en av de mange sangere som opplever at det er en stor glede å synge når Operaklubbens medlemmer fyller salen.  Da er kjemien på topp!

I det store og hele er det mange ting som må ordnes i detalj for en sanger som ikke har nære grenser for sin arbeidsplass.  Birgitte er en person som fremsnakker andre.  Hun er bl.a. ekstremt glad for at hennes agentur Artefact Artistmanagement, Matthias Eidmann er så gode på detaljplanlegging.  Hun minnes også med stor glede sin sanglærer over mange år, Ingrid Bjoner, og sier det ble et stort og tomt rom da hun døde i 2006.  Birgitte var da så heldig å treffe John Lidal som ble hennes coach da og som hun sier støtter og hjelper mange sangere.  Det var for øvrig han som sto bak Operagallaen i påsken 2016.  Birgitte sier hun også har stor hjelp i sin fantastiske livs- og sangcoach Siv Roland.  Hun sier det er utrolig viktig for henne som sanger å ha gode støttespillere; både for at utviklingen skal gå i riktig retning og for å holde bitene i det store puslespillet på plass.  Hun er så glad for sine sterke og ærlige ”monitorerer”.

Og vi – vi er glade i henne.

Oslo Operafestival
Foto: Kulturspeilet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s