Ung og lovende – Julia Gusek

 

Operaklubben  ønsker å presentere  en ny serie om unge sangere for  leserne.
Denne serien har vi kalt Ung og lovende.
Litt om deres bakgrunn, hva gjør de nå og hva skal de gjøre fremover i den nærmeste fremtid.

Julia Gusek, sopran Foto: FB
Julia Gusek, sopran
Foto: FB

Vi starter med Julia Gusek, lyrisk sopran med koloratur:
Julia Gusek
er født og oppvokst i Tyskland men eventyrlyst og interesse for land og språk førte henne til Norge.  Her fullførte hun sin mastergrad innen klassisk sang ved Barratt Due Musikkinstitutt med professor Torgun Birkeland som lærer etter å ha studert og tatt kurs både ved Universitetet i Stavanger og Norges Musikkhøyskole.
Hun har også deltatt på mesterklasser og kurs med lærere som Karan Armstrong, Elizabeth Norberg-Schulz, Randi Stene, Susanna Eken, Mona Julsrud og Barbara Bonney.

Julia Gusek er en allsidig sanger som føler seg hjemme i de fleste sjangre og stilarter.  Hun liker å utforske og ekspermintere med ulike stiler og det spennende krysningspunktet mellom komponistens intensjon, århundrer med utøvertradisjon og hennes egen tolkning av musikken.

Hun har vært solist på scener som Den Norske Opera & Ballett, Universitetets Aula, Festiviteten i Haugesund og Geilo Kultur-kyrkje.  Hun har sunget hovedrollen som Susanna Bryllup i»Figaros Bryllup» i en utendørs forestilling på Fossesholm Herregård samt innendørs på Drammens Teater, Komtesse Stasi i «Czardas-fyrstinnen» på Folketeateret og Mademoiselle Silberklang i «Theaterdirektøren«på Ridehuset i Oslo.  

Foto: FB
Foto: FB

Mye tid vier hun også til kirkemusikken som hun har et sterkt forhold til siden oppveksten i Tyskland, der hun sang i et renommert kirkekor.  I Norge har hun sunget  sopranpartiene i store kirkemusikkverk som Mozarts «Requiem», «Kroningsmessen» under Terje Kvam og Brahms «Ein Deutsches Requiem» sammen med Sølv-guttene og Drammen Symfoniorkester.

I tillegg er hun aktiv som konsertsolist og i flere faste kammer-musikkensembler der hun er opptatt av å skape unike, helhetlige forestillinger som griper publikum gjennom både det visuelle, musikken og tekstene.  Hennes mål er en ekte og genuin formidling av samspillet mellom poesi,klang og stemninger.  Publikums rørte blikk, lykkelige smil eller varme takk er det som betyr aller mest for henne som sanger.

Fremtidsplaner:

Julia Gusek kan oppleves som sopransolist ii Beethovens 9.symfoni i Bragernes kirke, Drammen 15. oktober og Kongsberg Musikkteater 16. oktober.  Begge med Oslo filharmoniske kor og Drammen Symfoniorkester.

Foto: FB
Foto: FB

Videre skal hun opptre på Lørdagsopera 12. november med sin kammermusikkgruppe «Trio Vario» med musikkforestillingen «Et Vintereventyr» med en spennende kombinasjon av sang, fortelling, klarinetter, bukkehorn, leirfløyter, klokkespill og piano.  En kortversjon av forestillingen spiller trioen også på Lunsj med kultur på UiO,
2. desember,
før de reiser på turné til Nord-Norge.  Der skal de blant annet gjeste Nordlyskatedralen i Alta.

27. november er hun sopransolist i Dvorak D-dur Messe i Nordstrand kirke

Foto: FB
Foto: FB

Omtale:
Julia har vært omtalt av et medlem i Operaklubben slik:
Linderud hadde Julia laget et fint konsept for sin romansekonsert, et  program med flere egne oversettelser og gode sceniske grep som ga liv til konserten. Hun har en vakker lyrisk sopran som passet veldig godt på Linderud.

Veldig fin opptreden på Fossesholm som Susanna i» Figaros Bryllup»  for vel et år siden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s