Suksess på Skäret for Elisabeth Teige

 

Elisabeth Teige synger Senta og Jan Erik Aasbø har rollen som Daland i den svenske oppsetningen av «Den flygende Hollender» på Opera på Skäret.

Og les disse omtalene:

Foto: Opera på Skäret
Foto: Opera på Skäret

Den flygande holländaren är en stor succé bland landets operakritiker. ”En lysande uppsättning som lyfter fram essensen i Den flygande holländaren”. Det skriver Dagens Nyheters recensent Nicholas Ringskog Ferrada Noli efter premiären på Opera på Skäret i lördags. Han får medhåll av övriga kritiker, som samstämmigt hyllar uppsättningen och sångarna.

DNs recensent skriver vidare att ”scenografin, koreografin och Svenska Kammarorkestern under ledning av Michael Balke imponerar”, och att Opera på Skärets uppsättning ”…förklarar varför operan blev en omedelbar succé vid premiären 1843: bakom alla myter…finns en enorm psykologisk finkänslighet hos den stormande romantikern Richard Wagner.

Svenska Dagbladets recensent Karin Helander beskriver föreställningen som ”ännu en arbetsseger”, efter att Opera på Skäret under ”ett drygt decennium skapat en stabil operascen vid sjön Ljusnaren i Kopparberg.”

Expressens Lars Sjöberg skriver om ”Skärets vackra, saltstänkta och välgjorda Holländare” och menar att operahuset, med Sjöbergs ord ”den väldiga ladan med sina gistna väggar”, ”känns som gjord för Wagner, lika perfekt som självaste Bayreuth. Inte ett ord, inte en ton går förlorad”.

SVT:s Camilla Lundberg noterar likaledes i sin recension i Kulturnyheterna att ”det här stället är som gjort för Wagner” och att ”med stiliga havsprojektioner, en jättebra kör och en äkta tysk dirigent så kommer man långt.”

Anna Lundström skriver i sin recension i Nerikes Allehanda: ”Som helhet kändes detta som en mycket trygg och lovande premiär och avslutar: ”Missa inte detta musikaliska vågspel i sommar!”

Svenska Kammarorkestern under ledning av Michael Balks imponerar också på recensenterna: ”Svenska Kammarorkestern är det bärande fundamentet… det är lysande spel och dirigenten Michael Balke… har ett fast grepp om helheten” (NA). ”Michael Balke leder Svenska Kammarorkestern i Wagners havsbrusande tonmåleri och kromatiska stormbyar (SvD).

De två sångarlagen hyllas för sina insatser, vilket på ett fint sätt sammanfattas i NA:s recension med: ”Dessa fantastiska solister bär alla igenom orkesterklangen.”

De flesta kritikerna såg den första premiären och lyfter speciellt fram den norska sopranen Elisabeth Teige i rollen som Senta: ”sensationellt bra” (SvT), ”fantastisk, sjunger helt makalöst” (DN), ”extatiskt glänsande sopran (SvD), ”självlysande i sin intensitet” (Expressen) och ”en otrolig stämma” (NA) är några av omdömena. Hennes motsvarighet i det andra sångarlaget, danska Brit-Tone Müllertz, hyllas också av den recensent som såg premiär 2, Anne Petterson i Dala-Demokraten: ”Brit-Tone Müllertz…har en tät klang som bär ut fantastiskt bra i det högre registret”.

Thomas Hall och Lars Möller i rollen som Holländaren prisas också för sina sånginsatser. Lars Möller ”sjöng med inlevelse, speciellt i de mer dramatiska partierna (DD). Thomas Hall ”gör en fin insats” (DN), ”sjunger med svärta, dyster demoni och plågad frustration (SvD) och ”…imponerar…både spöklik och mänsklig”. (NA)

Foto: Opera på Skäret
Foto: Opera på Skäret

Magnus Vigilius (Erik) ”gör ett starkt intryck” (DN), Jens-Erik Aasbö ”lyfter fram rollens komiska sida” (SvD) och gör ”en närmast publikflirtande Daland” (NA). Markus Pettersson (Styrmannen) ”har potential i sin varma tenor” (DD) och Roger Krebs (Daland) ”sjöng med övertygelse” (DD) är några andra omdömen om solisterna.

Läs recensionerna här:

Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
SVT Kulturnyheterna (tv-inslag)
Expressen
Nerikes Allehanda
Dala-Demokraten

Juli: 30, 31
Augusti: 4, 6, 7, 11, 13, 14, 20, 21, 27, 28
Torsdagar 19.00
Lördagar och söndagar 16.00
Längd: 3 timmar inkl 45 min paus.
Solister 30 juli, 4, 7, 13, 20, 27 augusti:
Thomas Hall, Elisabeth Teige, Jens-Erik Aasbö, Magnus Vigilius, Markus Pettersson, Susanna Sundberg.
Solister 31 juli, 6, 11, 14, 21, 28 augusti:
Lars Möller, Brit-Tone Müllertz, Roger Krebs, Deniz Yilmaz, Markus Pettersson, Susanna Sundberg.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s