Madama Butterfly har premiére på Oscarsborg 10. august 2016

Foto: oscarsborgoperaen.no
Foto: oscarsborgoperaen.no

OSCARSBORG:   Årets sommeropera på Oscarsborg er Giacomo Puccinis opera Madama Butterfly, som spilles fra 10. august.
I tittelrollen skal vi oppleve Eli Kristin Hanssveen, Henrik Engelsviken er Pinkerton og Trond Halstein Moe synger rollen som Sharples,

Foto: oscarsborgoperaen.no
Foto: oscarsborgoperaen.no

Hege Høisæter er Suzuki.
I de andre rollene finner vi:
Goro – Hallvar Djupvik
Bonzo – Erik Egeberg-Jensen
Prins Yamadori – Knut Kristian Mohn
Kate Pinkerton – Jeanette Goldstein
Commisario – Dagfinn Andersen
Onkel Yakuside – Kristian Andersen

Dirigent:   Peter Szilvay, regi: Mira Bartov, scenografi og kostyme: Leiko Fussy
Oslofjord Kammerfilharmoni og OscarsborgOperakor spiller og synger.

SYNOPSIS:
Akt 1:
Den amerikanske løytnant Benjamin Franklin Pinkerton er utstasjonert i Nagasaki og har forelsket seg i Cio-Cio-San, en 15 år gammel geisha.  Han vil gifte seg med henne og får hjelp av ekteskapsformidler Goro.  Kontrakten kan sies opp – i likhet med huskontrakten- med en måneds varsel.  Konsul Sharpless advarer ham på det sterkeste mot å inngå avtalen.  Dessuten vet han at piken er meget betatt av Pinkerton.  Hun har til og med konvertert til kristendommen for hans skyld.  Men Pinkerton har bestemt seg.
Bryllupsseremonien starter, brudens familie og venner ankommer og de blir viet av den keiserlige kommisar. Festen blir avbrutt av presten Bonso – Butterflys onkel.  Han forbanner bruden som har forrådt sin kultur og sin religion.  Brudeparet blir forlatt og forhatt av alle. Pinkerton trøster sin lille hustru.  Nå er han hennes eneste holdepunkt.

Akt 2:
Pinkerton har reist tilbake til USA.  Tre år har gått, og Butterfly har ikke hørt ett ord fra ham.
Tjenestepike Suzuki er bekymret over att deres økonomi stadig blir dårligere og om den amerikanske løytnanten noensinne kommer tilbake.  Men Butterfly er overbevist om at han kommer og venter tålmodig og tillitsfullt.
Konsul Sharpless besøker henne for å fortelle at han har fått brev fra Pinkerton.  Der står det at har giftet seg med en amerikansk kvinne, og de er på vei til Japan.  Men Sharpless får ikke lest opp hele brevet, fordi prins Yamadori, en av Butterflys beilere gjør sin entre. Yamadori blir avvist av Butterfly på tross av Sharpless sine forsøk på å overtale henne til å akseptere tilbudet. Butterfly kommer inn med sin 3 år gamle sønn. Han kalles «sorg».  Men han vil få navnet «glede» når hans far kommer tilbake, sier hun. Sharpless
går uten å få fortalt at Pinkerton er på vei til Nagasaki.  Men Butterfly forstår, da hun hører kanonskuddene fra det amerikanske skipet i havnen.  Hun pynter huset med blomster og venter meget lengselsfullt sammen med Suzuki.

Akt 3:
Butterfly har våket hele natten, og på morgenkvisten sovner hun sammen med barnet.  Sharpless kommer sammen med Pinkerton og hans hustru Kate.   De har kommet så tidlig for å forhåpentligvis treffe Suzuki alene.   De trenger henne hjelp for å overbevise Butterfly om å gi fra seg barnet, slik at de kan ta det med seg tilbake til USA.
Pinkerton blir overmannet av følelser når han ser Butterflys hus, innser sitt svik og greier ikke å møte henne ansikt til ansikt.   Suzuki greier heller ikke å fortelle Butterfly hvem som har kommet og hvorfor.  Men da Butterfly våkner og får øye på Kate, forstår hun alt. Hun ber om å få ha sin sønn hos seg alene.  Etter å ha tatt farvel med ham, tar hun dolken hun har fått av sin far og gjør slutt på sitt liv.

Foto: oscarsborgoperaen.no
Foto: oscarsborgoperaen.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s