Operapensjonene, oppdatert 26. juli

Klassekampen 26. juli 2016:

Fra Klassekampen Foto: Anniken C. Mohr
Fra Klassekampen
Foto: Anniken C. Mohr


 

 

 

 

 

 

Klassekampen, venstresidas dagsavis, står på med dette i saken om operapensjonene.

SISTE:
DAGBLADET skriver idag 8. juli:
Økonomisk bråk har ført til stor usikkerhet blant de operaansatte.
Tillitsvalgt ønsker kommersielle musikkstykker som «Den glade enke» og «Les Misérables» til Operaen.

Innspill fra tillitsvalgt i Operaen, les mer her.


Dagbladet har et innslag om operapensjonene 1. juli 2016.

————————————————————————————-
Er teppet i ferd med å gå ned for operapensjonene?

Igjen er pensjonsutbetalingene ved DNO&B under lupen, og vi har fått et engasjert innspill fra en av solistene som vi gjengir nedenfor i sin helhet:

Henrik Engelsvikens innlegg:
«Dette kommer til å stå øverst på min Facebook vegg helt til vi har vunnet kampen og beholdt pensjonsordningen vår.

Det KUD ser ut til å planlegge med hensyn til ballettdansere, korsangere og operasolisters pensjon er tvers i gjennom
katastrofalt. De planlegger å rive vårt livsgrunnlag vekk under

Foto: DNO&B Henrik Engelsviken, tenor
Foto: DNO&B
Henrik Engelsviken, tenor

føttene våre. Flere tiår med lønnsoppgjør har blitt sterkt påvirket av vår pensjonsordning. Vår lønn har blitt holdt nede i årevis med begrunnelse i vår såkalte livslønn som nå tegner til å bli vår livsløgn. Hvis de nå bare opphever Operapensjonsloven uten videre med tilbakevirkende kraft for oss som har basert hele vår eksistens og økonomiske livsplan på den, blir det å betrakte som et ran, intet mindre. Jeg vil faktisk kalle det kriminelt. Jeg føler meg faktisk som et offer for en kriminell handling hvis bare noe av det de ser ut til å planlegge blir vedtatt på stortinget.
Jeg har personlig fast jobb som operasolist ved DNO&B. Den jobben kan jeg høyst sannsynlig fortsatt utføre utmerket ved fylte 52 år. Det gjelder så og si samtlige av kollegene mine også. Det er en jobb jeg har brukt store deler av livet mitt på å perfeksjonere meg i. Jeg har begynt sent på Operaen grunnet meget lang utdannelse og bred

Foto: DNO&B
Foto: DNO&B

kompetansebygging forut for ansettelse. Hvordan kan de da kreve at jeg slutter? Med dagens pensjonsordning klarer så og si ingen av de faste solistene på operaen å opparbeide seg full opptjening. Slik jeg ser det er det bare tre måter å avbryte en fast ansettelse i staten på.
1. Gå av med pensjon.
2. Gå av frivillig.
3. Sparkes for udugelighet.
Det siste skal de få slite skikkelig med for samtlige av solistene som er på Operaen nå når de er 52 år.
Hvorfor skal jeg når jeg er i 50 årene begynne på en ny utdannelse med noe jeg ikke har interesse av eller kompetanse til, og presses ut i et usikkert arbeidsmarked i en alder hvor det så og si er umulig å få jobb. Skal alle operasangere tilslutt ende på nav? Enda verre er det

Foto: DNO&B
Foto: DNO&B

når jeg fortsatt kan utføre den jobben jeg har hatt i årevis og har utdannet meg til, (har mastergrad i), på en utmerket måte. Den etterlønnsordningen det her ser ut som de ønsker er grovt aldersdiskriminerende. Eneste grunnen til at de fleste av oss må gå av ved 52 år er at vi har blitt eldre. Det går bare ikke an. Hvis NLL og LO ikke klarer å stoppe dette, er det den største arbeidslivs-skandalen i moderne historie.
Jeg forventer også at Operaens ledelse stiller seg solidarisk med oss i denne prosessen, hvis ikke har jeg overhode ingen tillit til ledelsen. Ingen andre arbeidstakere i dette landet hadde akseptert en slik skandaløs behandling. Det viser en total mangel på respekt for oss utøvende kunstnere. Hvis dette er Høyres verk er jeg ekstremt skuffet. Jeg har vært borgerlig i hele mitt liv og jeg har til nå vært tilhenger av dagens regjering. At Høyre som kaller seg selv et kulturparti kan stå bak dette er for meg helt uforståelig. Det finnes ikke ord som er dekkende for å beskrive det sviket det i så fall vil være overfor sangere og ballettdansere i Norge.
En tidlig pensjonsordning gav oss alle en verdig avslutning på en lang og tro tjeneste for DNO&B. De som har nådd pensjonsalder har vært en viktig ressurs og bidratt til masse kunnskap og kompetanse inn i kulturlivet. Denne kompetansen vil nå trolig også gå tapt, når vi alle må omskolere oss i en alder av 52 år.
Nå blir vi, hvis disse planene blir en realitet, sparket ut i arbeidsledighet og navtilværelse som takk for lang og trofast tjeneste for operakunsten på DNO&B.
Det er en skam.
Vennlig hilsen
Henrik Engelsviken»

Dette er omtalt i Dagbladet,  Vårt Land og i Klassekampen både her og her.

 

b5b09f07ff4ddd78f54fc8002a7fc1ac

Espen Langvik, operasolist baryton, har også meninger om dette.  Les fra hans blog her.

Hvis det kommer flere innlegg i pressen om dette, vil denne artikkelen bli oppdatert.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s