Månedens portrett: Ole Jørgen Kristiansen

Denne månedens portrett er:  Ole Jørgen Kristiansen, baryton.

Foto:Operaen
Foto:Operaen

Alle operaklubbens medlemmer har vel i frisk erindring hans fremragende innsats i rollen som Telramund i Lohengrin.

Praktfull og den beste på scenen i Lohengrin og utmerket seg i den relativt lille rollen som Markisen av Obigny  i La Traviata.

«En overveldende tolkning», kalte Aftenposten Ole Jørgen Kristiansens Tonio i Pagliacci.  De siste årene har han også utmerket seg som blant annet Kurwenal i Tristan og Isolde og Balstrode i Peter Grimes.  Forrige sesong imponerte han som Black Minister i Le Grand Macabre og Sharpless i Madama Butterfly.

Ole Jørgen Kristiansen har vært fast solist ved Nasjonaloperaen

Foto. DNO&B
Foto. DNO&B

siden 1994 og sunget en rekke store barytonroller, som Escamilio i Carmen, Papageno i Tryllefløyten, Greven i Figaros bryllup, Klingsor i Parsifal, Lescaut i Manon Lescaut og tittelrollen i Rigoletto.

Før han kom til Nasjonaloperaen var Kristiansen engasjert ved operahus i Tyskland: fra 1988 til 1991 var han solist ved Städtischen Bühnen Osnabrück og fra 1991 til 1994 var han solist ved Wuppertaler Bühnen. Han har også hatt gjesteopptredener i Tyskland, Østerrike, Sverige, Serbia, Russland og Kina.

Ole Jørgen er født i Sandefjord 1960 og vokste opp i Stokke, begge steder i Vestfold. Reiste som 16åring en tur til sjøs som maskingutt i rederiet Thor Dahl. Ville bli styrmann, men fargeblindhet satte en stopper for dette. Begynte på Sandefjord gymnas som 18åring.

Foto: DNO&B
Foto: DNO&B

Sang i denne tiden en del i kor, bl.a Stokke blandede kor og Valenkoret. Som 20åring reiste han fram og tilbake mellom Stokke og Oslo og tok sangundervisning med Egil Frostmann. Søkte deretter opptak ved Østlandets musikkonservatorium, og kom inn på vokalpedagogisk linje. Dette var i tiden 83 til 85.  Kom så inn på tre årig studium ved Statens Operahøgskole, som avsluttet sommeren 88. Reiste direkte til Tyskland for prøvesang ved operaen i Osnabrück hvor han ble fram til 91.  Jobbet så i Wuppertal fram til 94.
Fra høsten 94 har han vært ansatt ved den Norske Opera og Ballett. Pensjoneres fra og med 1 august inneværende år som fast ansatt. Videre denne høsten vil han være med i Maskeballet som Grev Holberg (Renato) i Nordfjordeid.  Etter dette vil det bli noe konsertvirksomhet.  Muligens også noe i Kopparberg Sverige sommeren 16. Ellers blir det en del aktivitet med mannskoret Reza e i Ragazzi som Ole Jørgen selv har vært med å starte.  Regner også med noe undervisning

Foto: Opera på Skäret
Foto: Opera på Skäret
Foto:  HDV
Foto: HDV

ved KHIO i nærmeste framtid.  Av roller kan nevnes: Shaunard og Marcello fra Boheme, Figaro og Greven fra Figaros bryllup, Masetto og Leporello fra Don Giovanni alle av Mozart, Morales og Escamillo fra Carmen, Tonio fra Pagliacci, Conte di Luna fra Trubaduren, Amonasro fra Aida, Rigoletto og Jago i Otello, alle Verdi. Noen av disse i inn og utland. Fritz Kotner fra Mestersangerne, Klingsor fra Parsifal, Kurwenal fra Tristan og Isolde, Heerrufer og Telramund fra Lohengrin, alle Wagner. Dessuten Balstrode fra Peter Grimes av Britten.

Ole Jørgen har også vært blant våre mest trofaste sangere på våre medlemskvelder.  Vi husker hans intense tolkninger fra vår siste Julekonsert.

Vi vil også tilføye at Ole Jørgen sang rollen som Jago i Othello ifjor i Operan på Skäret og fikk glitrende kritikker i svensk presse.

Se artikkel fra 1. august 2014 som vi har løftet opp i forbindelse med dette portrettet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s